Proxmox

Backup Server

Prijs per back-up server

 

Proxmox Backup Server

Proxmox Backup Server is een zakelijke back-upoplossing voor het maken van back-ups en het herstellen van VM’s, containers en fysieke hosts. De open-source client-serversoftware ondersteunt incrementele back-ups, ontdubbeling, standard-compressie en geverifieerde versleuteling.

N

De oplossing voor back-up en herstel

Verloren of beschadigde gegevens als gevolg van verwijdering, ransomware of andere gevaren kunnen op elk moment optreden. Daarom is een regelmatige back-up van belangrijke gegevens cruciaal. Om de productiviteit te verhogen en uw operationele doelen te bereiken, kunt u met de gebruiksvriendelijke Proxmox Backup-oplossing een back-up van uw gegevens maken op een ruimtebesparende manier, deze in een oogwenk herstellen en effectief werkuren verminderen dankzij vereenvoudigd beheer.

Incrementeel en deduplicatie

Back-ups worden stapsgewijs van de client naar de Proxmox Backup Server gestuurd, waar de gegevens worden ontdubbeld. Meestal zijn de veranderingen tussen periodieke back-ups laag. Alleen de wijzigingen lezen en verzenden, vermindert de gebruikte opslagruimte en de netwerkimpact.

Periodieke back-ups produceren meestal grote hoeveelheden dubbele gegevens. De deduplicatie laag in de Proxmox Backup-oplossing vermindert de hoeveelheid dubbele gegevens, waardoor de fysieke ruimte die nodig is voor gegevensopslag wordt verminderd.

Bij het doen van ontdubbeling zijn er verschillende strategieën om optimale resultaten te behalen in termen van prestaties en / of ontdubbelingspercentages. Afhankelijk van het type gegevens, kunnen gegevens worden opgesplitst in brokken met een vaste of variabele grootte; Proxmox Backup Server ondersteunt beide strategieën.

/

Compressie

Proxmox gebruikt de ultrasnelle Zstandard (ZSTD) -compressie die in staat is om meerdere gigabytes aan gegevens per seconde te comprimeren. ZSTD wordt gekenmerkt door een hoge compressieverhouding en een zeer hoge compressiesnelheid.

Gebruikersrol en groepstoestemming

Proxmox Backup beschermt uw gegevens tegen ongeoorloofde toegang of corruptie. Bovendien kunt u er met de reeks beschikbare opties voor toegangscontrole voor zorgen dat gebruikers beperkt zijn tot de regels die u hen opgeeft.

Er worden twee gebieden gebruikt: één voor systeemgebruikers, de andere voor machtigingen en gegevenseigendom. Er is een breed scala aan gebruikersrollen, die precies specificeren wat elke gebruiker op de server mag doen.

Checksum-algoritme

Proxmox Backup Server gebruikt een ingebouwd SHA-256 checksum-algoritme om de nauwkeurigheid en consistentie van uw gegevens te garanderen. Binnen elke back-up wordt een manifest-bestand (index.json) gemaakt, dat een lijst bevat van alle back-upbestanden, samen met hun grootte en checksums. Dit manifestbestand wordt gebruikt om de integriteit van elke back-up te verifiëren. Regelmatige back-upverificatie kan worden gepland om bitrot te detecteren en te bevestigen dat back-ups veilig zijn.

Het checksum-algoritme wordt niet alleen gebruikt voor back-upverificatie, maar wordt ook gebruikt bij deduplicatie om gemeenschappelijke gegevens tussen back-ups van verschillende machines te detecteren. Dit kan de opslag aanzienlijk verminderen die nodig is om bijvoorbeeld meerdere VM’s op te slaan die een identiek besturingssysteem gebruiken.

Webgebaseerde gebruikersinterface

Proxmox Backup Server wordt geleverd met een geïntegreerde grafische gebruikersinterface (GUI) om de server te beheren. Dit betekent dat u alle beheertaken kunt uitvoeren via uw webbrowser (via https://uwadres:8007). De webinterface biedt ook een ingebouwde console, dus als je de voorkeur geeft aan de opdrachtregel of wat extra controle nodig hebt, heb je alle opties.

Het dashboard toont een samenvatting van de activiteit en het resourcegebruik op de server:

  • Maak en beheer eenvoudig datastores.
  • Blader door bestandsback-ups en selecteer voor herstel.
  • Bewaak taken, logboeken en resourcegebruik.
  • Beheer gebruikers, toegangsrechten, externe winkels en abonnementen.
  • Veilige HTML5-console.
  • Beheer de netwerkconfiguratie en interfaces.

Architectuur

De Proxmox Backup maakt gebruik van een client-server-model. Door deze scheiding kunnen meerdere, niet-gerelateerde hosts de back-up server gebruiken. Hoewel de server de back-upgegevens opslaat en een API biedt om datastores te maken en te beheren, werkt de client tool met de meeste moderne Linux-distributies, zodat u back-ups van al uw hosts kunt maken en beheren. Het vermogen van de software om gegevens die al op de client staan te versleutelen, zorgt ervoor dat deze veilig zijn voordat ze de server bereiken.

Synchronisatie op afstand

Met Proxmox Backup Server kunt u datastores ophalen of synchroniseren met andere locaties voor redundantie. Dit is een efficiënte methode om gegevens naar externe hosts te synchroniseren. Alleen wijzigingen sinds de vorige synchronisatie worden overgedragen.

In Proxmox Backup werkt dit door het gebruik van Remotes en Sync Jobs.

De term Remote verwijst naar een aparte server met een datastore die kan worden gesynchroniseerd met een lokale winkel.
Een synchronisatietaak is het proces dat wordt gebruikt om de inhoud van een datastore van een externe naar een lokale datastore te halen. U kunt het plannen om regelmatig te worden uitgevoerd of handmatig een synchronisatietaak starten via de webinterface.

 

Open source

Proxmox Backup is een stand-alone oplossing. Het open-source karakter van de Proxmox-softwarestack betekent dat u een veilig, flexibel product krijgt waarop u kunt vertrouwen. De broncode is gratis en open-source, gelicentieerd onder de GNU Affero General Public License, v3 (GNU AGPL, v3). U bent dus vrij om de software te gebruiken, de broncode op elk moment te inspecteren of zelf bij te dragen aan het project.

Prestatie

De hele Proxmox Backup-software is geschreven in Rust, een moderne, snelle en geheugenefficiënte taal. Rust biedt hoge snelheid en geheugenefficiëntie, deels vanwege het gebrek aan looptijd en garbage collector. Het rijke type systeem en eigendomsmodel garanderen geheugenveiligheid en draadveiligheid.

Gegevensintegriteit en beveiliging

Het is niet alleen belangrijk dat er een back-up van gegevens beschikbaar is, het is ook noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de gegevens niet worden aangetast. Met een sterke versleuteling die de gegevensintegriteit garandeert, bent u veilig wanneer u een back-up maakt van gegevens met Proxmox Backup Server, zelfs voor doelen die niet volledig vertrouwd zijn, zoals bijvoorbeeld een gehuurde colocatiefaciliteit.

~

Versleuteling

Met Proxmox Backup Server wordt al het client-naar-server-verkeer versleuteld om de gegevensintegriteit te waarborgen. Voor hoge prestaties wordt de geverifieerde codering aan de clientzijde uitgevoerd met AES-256 in Galois / Counter Mode (GCM). Aangezien uw gegevens worden gecodeerd voordat ze de server bereiken, zijn de gegevens nutteloos voor onbevoegde gebruikers die toegang krijgen tot de server.

Door een hoofdsleutel (RSA openbaar / privé-sleutelpaar) te gebruiken, kunt u naast elke back-up een gecodeerde versie van de coderingssleutel opslaan. Dit betekent dat zelfs als uw coderingssleutels verloren zijn gegaan, de hoofdsleutel kan worden gebruikt om uw gegevens te herstellen. Bovendien kunt u de geheime coderingssleutel afdrukken, zodat deze veilig is voor elke systeemramp.

Snel herstellen

Hoe lang kan uw team of uw organisatie leven zonder hun gegevens? Met elke verstandige back-up oplossing moeten herstelbewerkingen een wrijvingsloos proces zijn en geen uren onnodig en frustrerend werk voor beheerders opleveren. Snelheid, nauwkeurigheid en flexibiliteit van het herstelproces zijn belangrijk.

Proxmox Backup Server is razendsnel, wat betekent dat u bij een ramp die VM, archief of zelfs enkel bestand binnen enkele seconden terug kunt krijgen. In een rampsituatie zal het snelle en eenvoudige herstel via de GUI alle stress verlichten.

Geavanceerd herstel

Waarom alle gegevens herstellen als u alleen de benodigde gegevens kunt herstellen? Om overhead te verminderen, wordt Proxmox Backup Server geleverd met een snapshot-catalogus voor navigatie. U kunt snel een archief van de inhoud doorzoeken en ook afzonderlijke objecten direct herstellen.

Geavanceerde herstelopties.
Herstel een enkel archief van de back-up.
Interactieve herstelschil voor het herstellen van slechts enkele individuele bestanden.
Om ruimte vrij te maken, gebruikt u normale garbage collectie om overtollige gegevens uit de datastore te verwijderen.

 

Centraal Beheer

Het beheer van Proxmox Backup Server is zo eenvoudig dat u geen speciale back-up beheerder nodig heeft. Met het geïntegreerde webgebaseerde configuratie- en beheercentrum kunt u back-ups instellen en implementeren, taken, logboeken en resource gebruik bewaken en gebruikers, machtigingen en datastores beheren. Het is zo intuïtief dat zelfs de helpdesk herstelacties kan uitvoeren.

h

Opdrachtregelinterface

Voor gevorderde gebruikers die gewend zijn aan het comfort van de Unix-shell, biedt Proxmox een opdrachtregelinterface om speciale of zeer geavanceerde taken uit te voeren. De opdrachtregelinterface heeft intelligente tabaanvulling en volledige UNIX-manpagedocumentatie.

+

REST API

Proxmox Backup Server gebruikt een RESTful API. We gebruiken JSON als het primaire gegevensformaat en de hele API wordt formeel gedefinieerd met behulp van JSON-schema. Dit maakt een snelle en gemakkelijke integratie mogelijk met beheertools van derden.

Proxmox VE-integratie

Nauwe integratie met het virtualisatieplatform Proxmox VE maakt Proxmox Backup Server een uitstekende keuze voor naadloze back-ups van uw virtuele machines (die QEMU vuile bitmaps ondersteunen) en containers – zelfs tussen externe locaties. De intuïtieve webinterface die gebruiksvriendelijk beheer biedt, maakt het heel eenvoudig om back-ups te implementeren, beheren en bewaken.

Nadat u de Proxmox Backup Server op een speciale host hebt geïnstalleerd, voegt u gewoon de back-upopslag toe als een nieuw opslagback-updoel op de Proxmox VE-node (minstens pve-manager 6.2-9 geïnstalleerd). Vervolgens kunt u back-ups maken op dezelfde manier als met elk ander Proxmox VE-opslagtype.

Beveiliging wordt verzekerd met een vingerafdruk.

Nog steeds vragen?